Peces de Museu Inici
Contactar
Català   |   Español   |   Français   |   English
La capa de l'Abat Biure El Tapís de la Creació Billeter El mosaic de Girona  
 
El rellotge astronòmic:
> El rellotge
> Altres rellotges
> Albert Billeter
> Un llibre
> Bibliografia
 
[+] Clic per ampliar les imatges
Signatura d’Albert Billeter
Portada del llibre: El Tiempo Medio (Grācia 1867)
Anunci grāfic de l’establiment gracienc d’Albert Billeter
Albert Billeter
Biografia

Creiem que Albert Billeter va néixer l’any 1815 a la capital per excel·lència de la rellotgeria suïssa, La Chaux-de-Fonds, encara que algun autor situa el seu origen a Zurich. Segons pròpia confessió, que consta a les pàgines de l’únic llibre del que n’és autor El Tiempo Medio, als 17 anys es va iniciar en aquest ofici; probablement va estudiar en el Technicum (Escola Tècnica) de la seva ciutat natal i abans del 1850 va estar establert a Itàlia d’on no tenim cap noticia de les seves activitats. La llengua materna de Billeter devia ser el francés si va néixer a La Chaux-de-Fonds, encara que el cèlebre historiador de la rellotgeria suïssa, Alfred Chapuis, afirma que Billeter era original de Zurich i que només va anar a La Chaux-de-Fonds per a cursar el seu aprenentatge. Tot és possible ja que hem comprovat que a Zurich actualment hi ha moltes famílies amb aquest cognom.

Pels vols d’aquell any de 1850 va arribar a la Vila de Gràcia que actualment és un barri de la ciutat de Barcelona però que aleshores era municipi independent; es va establir en el carrer de l’Àngel 83, en una finca anomenada Can Pardal que fa cantonada amb el carrer Torrent de l’Olla; allí va fundar la seva «Fábrica de Relojes de Torre para Iglesias, Ferro carriles, Fábricas y casas de campo. Relojes de vigilancia, telégrafos eléctricos y aparatos científicos», segons consta en un anunci contemporani del seu establiment.

En aquesta seu desenvoluparia la pràctica totalitat de les seves obres conegudes; en primer lloc, un magnífic rellotge astronòmic destinat al Congrés dels Diputats de Madrid que l’hi havia de donar el prestigi necessari per desenvolupar la seva obra posterior; un segon gran rellotge astronòmic destinat al Senat però que actualment es conserva a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; va construir diversos rellotges de campanar que gaudeixen o que han gaudit en algun moment de gran prestigi per part del poble gracienc i barceloní. Billeter és autor d’invents que havien de modernitzar la determinació i distribució de l’hora en la ciutat de Barcelona en l’època prèvia a la unificació horària mundial; també van sortir de les mans de Billeter i del taller que va regir a Gràcia molts petits instruments i altres rellotges de menor importància, dels que en coneixem algun de caixa alta i de sobretaula.

La referència més important que tenim del rellotger Albert Billeter, pel seu nivell de divulgació internacional, és la que apareix en el diccionari de G. H. Baillie: Watchmakers and Clockmakers of the World, publicat a Londres en diverses edicions. La cita diu textualment:
«Albert Billeter (La Chaux-de-Fonds 1815-1895) va viure a Itàlia, Espanya i París. Autor de rellotges complicats, l’any 1840 en va construir un de caixa alta amb autonomia per 250 dies que indica el temps sideral, l’equació del temps, el dia, mes i any, les fases de la Lluna i els signes del Zodíac

Com podrem veure a continuació aquesta cita és d’allò més incompleta, ja que l’únic rellotge que descriu, conservat actualment al Museu d’Art i d’Historia de Neuchâtel (Suïssa), és una obra de joventut molt anterior a les seves obres més transcendents.

Encara és pitjor, pels errors que conté i tractant-se d’una obra nostra, la referència que ens en dóna J. F. Ràfols en el seu «Diccionario Biográfico de Artistas de Catalunya» (Barcelona: Ed. Millà, 1951). Diu: “Billeter, Antoni (!). Mestre forjador (!) vuitcentista. Constructor, el 1863 (!), del rellotge de torre de la Seu barcelonina”. On diu Antoni ha de dir Albert; sense desmerèixer l’ofici de forjador, el rellotger és usuari d’aquesta i d’altres moltes tècniques mecàniques i, per acabar, el rellotge de la Seu de Barcelona el va fer el 1865.

Com hem pogut comprovar, les dades biogràfiques i documentals de Billeter són escasses i equívoques, en canvi la seva obra ens desvetlla, pas a pas, una personalitat del seu temps, al que a vegades es va avançar; un home ambiciós però exigent amb ell mateix, prolífic i molt coneixedor de l’ofici que volia reivindicar davant d’una societat que no sempre va saber apreciar el que ell li oferia.

Resum Biogràfic:

1815 Neix a Suïssa (a La Chaux-de-Fonds o a Zurich)
1832 S’inicia en l’art de la rellotgeria
1840 Construeix el rellotge astronòmic del Museu d’Història de Neuchâtel
18 ?  S’instal.la a Itàlia1850 S’estableix a la Vila de Gràcia (Barcelona)
1854 57 Construeix el rellotge astronòmic del Congrés dels Diputats de Madrid
1859 69 Construeix el rellotge astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona
1862 64 Construeix el rellotge del campanar de Gràcia
1864 Construeix el rellotge que donà nom al Passatge del Rellotge de Barcelona
1865 Construeix el rellotge de la Catedral de Barcelona
1867 Publica el llibret titulat El Tiempo Medio
1877 Exposa el rellotge astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts a la Universitat de Barcelona
1880 Deixa la Vila de Gràcia
18 ?  S’instal.la a París1888 El rellotge astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts guanya una medalla d’or a l’Exposició Universal de Barcelona
1895 Mor a La Chaux-de-Fonds

 
 
     
 

Š 2008 pecesdemuseu.com      Peces de Museu      Disseny Web Erigin